lauantai 28. joulukuuta 2013

Pikalainat Suomessa

Pikalaina valitaan usein olosuhteissa, kun käteistä ei ole melkein yhtään, eikä luottoa myönnetä muultakaan. Lainaraha myöskin halutaan ottaa pikapuoliin tilille. Pienlainoja hakevat monesti nuoret ja köyhät ihmiset. Luoton lainaaminen vaatii määrätyn väh. iän, pysyvän oleskelun täällä ja muun soveltuvuuden pikalainaan. Ennen lainan hakemista olisi järkevää tarkistaa, että luoton pystyy lyhentämään lainafirmalle eräpäivään mennessä, jos tällä tavoin lainoittaja edellyttää.

Pienlainoja antavat tänä päivänä useat pikalainapalvelut. Lakimuutoksen tähden vuonna -13 lainayhtiöt pakotettiin valkomaan pikavipeistään paljon pienimääräisempää korkosummaa kuin koskaan. Lain muutoksen johdosta lukuisat epämääräiset vippifirmat keskeyttivät pikalainailun ja loput yritykset päätyivät korjaamaan lainaasetuksensa ja korko%:nsa. Lakimuutoksen vuoksi ohella aiemmin aika usein hinnakkaasti hinnoitellut vipit ovat nykyisin aika lailla kohtuuhintaisempia suomalaisille. Muutoksen vuoksi lainojen rahasummat tulivat silti suuremmiksi, jolloin muun muassa 2 sadan lainarahaa ei normaalisti monetkaan pikaluottopaikat anna jatkossa.

Pikalainat ovat saaneet aikaan niiden perustamisesta lähtien tulista arvostelua. Suhtautuminen korkeaprosenttisiin pikavippeihin on ollut eri medioissa kutakuinkin vain negatiivinen. Lainojen näppärä ja ripeä saaminen ovat saaneet aikaan lukemattomalle vippaajalle vippikierteen, sillä pikavippejä ei aina ole pystytty hoitamaan lainanantajalle vaaditussa ajassa. Tuollaisista pikavipeistä on voinut viritä vippikierre, jossa tapauksessa myöhässä olevia pikavippejä hoidetaan luotonantajalle eri pikaluotoilla.

Pienlainoille on syntynyt kuitenkin runsaasti vaihtoehtoja. Sellaisia ovat vaikkapa vertaislainat, jossa tapauksessa lainaa ei anna pankki, vaan netin kautta kohdattu ihminen.

Vaikkakin pikavipit ovatkin vielä kohtuullisen suosittuja, gallup-kyselyn mukaan ainoastaan kaksi % vastanneista voisi miettiä lainaavansa rahan tarpeeseensa avun pikalainalla. 4/5 ihmisistä ei lainaisi vippiä milloinkaan.

Vippivaihtoehtoja ja monia kulutuslainoja kannattaa vertailla kuitenkin koroltaan. Pikavippivertailu on aina kohdallaan. Ennen luoton ottamista on viisasta syynätä lisäksi luottoehdot, vaikka pikaluotto alun perin kuulostaisi asialliselta ja tyydyttävältä.

Pikalaina on edullisesti hinnoiteltua kulutuslainaluottoa aika tavalla kalliimpi luotto. Jos asiakas ei ole varma pystyykö pikalainan lyhentämään pikaisesti lainafirmalle, henkilön on fiksua tarkistaa onko pikavippiyrityksen yleiset ehdot pikavipin suorittamisen suhteen asiallisia. Jos maksuaika pitenee, eikä pikavippiä kykenekään lyhentämään pois, pikavipin korkosumma saattaa kiivetä huomattavaksi. Siinä tapauksessa pienehkökin lainasumma saattaa myöhemmin muodostua kustannuksiltaan hyvin suureksi.

Jos lainaa haluaa ottaa, on viisasta kysyä lainaa aluksi omasta pankista josta lainasumman saa lähestulkoon joka tapauksessa kohtuulisemmalla korkotasolla ja muilla lainakuluilla kuin muista paikoista. Silloin kun lainaa ei omasta pankista saa, kannattaa verrata eri lainafirmojen lainojen korkoja yms ja anoa koroltaan sopiva ratkaisu.